Autosnackie, Lemper

Blindo is cooking!

Buiten is het sneeuwkoud dus tijd zat om in de keuken door te brengen. Vandaag Lemper zoals Ma dit maakte. Een steevaste snack die op lange autoritten in de auto genuttigd werd. Je kunt het namelijk op kamertemperatuur eten.elke lange rit (zelfs van Haarlem naar Amsterdam ;-0 )hadden wel iets te snacken in de auto, een Indisch hapje gemaakt door Ma. Ik verafschuwde de aluminiumfolie waar in de Lemper verpakt werd, die deed zeer op je vullingen, dus ik rol het zelf in een huishoudfolietje.

img_3412

Hoe omschrijf je nou Lemper? Kleefrijst-rolletje gevuld met een gekruide kipvulling? Mwah klinkt niet echt culinair. Maar wel jammie! Naast neefje Calvin ken ik sowieso al drie vriendinnen die er een moord voor zullen doen..
En de ketan (kleefrijst) is glutenvrij! Het is een behoorlijke tijdrovende klus dus zet de wijn vast koud en 24kitchen aan.
Even een tip : Zorg wel dat je handschoentjes van vynil in huis hebt om de lemper te rollen want het plakt verschrikkelijk. Ook is het fijn voor het rollen als de rijst nog wat warm is.

Om 20 lempers te maken heb je nodig:
Voor de rijst:
* 500 gram ketanrijst
* de helft van een blok santen (kokoscrème)
* 2 pandanbladeren
* 1 serehstengel (citroengras)
* 4 blaadjes djeroek peroet (citroenblad)
* 1 snufje zout
* Een beetje suiker
De vulling:
* 2 kipfilets
* 2 middelgrote uien
* 1 serehstengel
* 4 kemirinoten
* 4 tenen knoflook
* 1 stukje laos (3 cm)
* Half stuk trassi
* 4 blaadjes daon salam (niet de gedroogde versie)
* 1 eetlepel ketoembar (koriander)
* 1 theelepel koenjit (kurkuma)
* 1/2 eetlepel djinten (komijn)
* 1 kwart stuk santenblok
* Eetlepel suiker
* Zout naar smaak

Week de ketanrijst ongeveer één uur in ruim water. In ieder geval totdat de korrel door het water begint op te zwellen en de korrel iets zachter is.
Doe ondertussen in een pan een halve liter water en breng hierin de santen, het zout, verse daon salam blaadjes, de pandanbladeren en de serehstengel aan de kook.
Neem het van het vuur en zet het even apart.
Giet de rijst af en doe in het in de rijstcoocker. Stoom de rijst ongeveer 35 minuten net niet gaar. Voeg het water van santen en kruiden toe en laat de rijst eventjes afgedekt staan totdat de rijst het vocht helemaal heeft opgenomen. Ga hierna weer verder met stomen totdat het helemaal gaar en kleverig is. (Niet papperig!!!)

Intussen stoom je (of kook je) de kipfilet, ongeveer 10 minuten. Snij de ui en pluk met 2 vorken de kipfilet.
Doe in de vijzel de knoflook, de kemiri-noten en de trassi en stamp dit tot een pasta.
Verhit 2 eetlepels olie in de pan en fruit al scheppend de ui, daon salam, de laos en de serehstengel even aan. Als de ui glazig is doe je de kruidenpasta erbij en fruit het een minuutje of drie mee. Nu kunnen de kipfilet en de overige kruiden er doorheen geschept worden. Als laatste doe je nog het santen erbij en wat water en laat even sudderen totdat het ingekookt en smeuïg is. Op smaak brengen met zout en suiker.
En dan begint het rollen! Gebruik stukjes folie van 20 x 20 cm. Druk een handje rijst plat, eetlepel vulling er op, dicht vouwen en tot een kroketje rollen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s