Autosnackie, Lemper

Blindo is cooking!

Vandaag Lemper zoals Ma dit maakte. Een steevaste snack die op lange autoritten in de auto genuttigd werd. Je kunt het namelijk op kamertemperatuur eten elke lange rit (zelfs van Haarlem naar Amsterdam 😅 hadden wel iets te snacken in de auto, een Indisch hapje gemaakt door Ma. Ik verafschuwde de aluminiumfolie waar in de Lemper verpakt werd, die deed zeer op je vullingen, dus zelf ik rol in een plastic folietje. Ook makkelijk als je het in de microwave wil opwarmen.. 

img_3412

Hoe omschrijf je nou Lemper? Kleefrijst-rolletje gevuld met een gekruide kipvulling? Mwah klinkt niet echt culinair. Maar het is wel jammie! Naast mijn broer Sven, weet ik sowieso al vijf vriendinnen die er een moord voor zullen doen..
En de ketan (kleefrijst) is glutenvrij! Het is een behoorlijke tijdrovende klus dus zet de wijn vast koud en 24kitchen aan. Er zijn een aantal keukenhulpjes die het rollen van de lemper kunnen vergemakkelijken. Zo kreeg ik een tip van Frank *die ik heb leren kennen via mijn youtube kanaal* die een soort houten stempel gebruikt om de rijst te pletten en zelf heb ik een aluminium vorm om de rolletje te vormen. Maar op de ouderwetse handmatige manier werkt voor mij toch het beste. 
Even een tip : Zorg wel dat je handschoentjes van vynil in huis hebt om de lemper te rollen want het plakt verschrikkelijk. Ook is het fijn voor het rollen als de rijst nog wat warm is.

Om 20 lempers te maken heb je nodig:

Voor de rijst:

* 500 gram ketanrijst
* een kwart van een blok santen (kokoscrème)
* 2 pandanbladeren
* 1 serehstengel (citroengras)
* 4 blaadjes djeroek poeroet (citroenblad)
* 1 snufje zout
* Een beetje suiker

De vulling:
* 2 kipfilets (300 gram)
* 2 middelgrote uien
* 1 serehstengel
* 4 kemirinoten
* 4 tenen knoflook
* 1 stukje laos (3 cm)
* Half stukje trassi
* 4 blaadjes daon salam (niet de gedroogde versie)
* 1 eetlepel ketoembar (koriander)
* 1 theelepel koenjit (kurkuma)
* 1/2 eetlepel djinten (komijn)
* 1 kwart stuk santenblok
* Eetlepel suiker
* Zout naar smaak

Bereiding:

Was de ketanrijst in een pan en voeg  250-300 ml water de santen, het zout, theelepeltje suiker, verse daon salam blaadjes, de pandanbladeren en de sereh stengel toe, laat het een half uurtje staan en breng dit  daarna (af en toe wel roeren) aan de kook.

Neem het van het vuur, haal de sereh en de blaadjes uit de gekookte rijst en stoom de ketanrijst verder gaar. 

Intussen stoom je (of kook je) de gehele kipfilet gaar in 15 minuten, neem van het vuur  en pluk met 2 vorken de kipfilet.

Snij de ui in kleine fijne schijfjes en doe in de vijzel de knoflook, de kemiri-noten en de trassi en stamp dit tot een pasta of gebruik hiervoor een foodprocessor.
Verhit 2 eetlepels olie in de pan en fruit al scheppend de ui, daon salam, de laos en de serehstengel even aan. Als de ui glazig is doe je de kruidenpasta erbij en fruit het een minuutje of drie mee. Nu kunnen de kipfilet en de overige kruiden er doorheen geschept worden. Als laatste doe je nog het stukje santen erbij en wat water en laat even sudderen totdat het ingekookt en smeuïg is. Op smaak brengen met zout en suiker. En dan begint het rollen! Gebruik stukjes folie van 20 x 20 cm. Druk een balletje rijst plat, eetlepel vulling er op, dicht vouwen en met de folie eromheen tot een kroketje rollen.

Lemper kun je op kamertemperatuur eten, maar eventje in de micro wave of stoompannetje opwarmen is eigenlijk het lekkerst! Bewaren doe je in de vriezer.

Eet smakelijk! O ja, laat het me weten als je bepaalde kruiden niet kunt krijgen, dan weet ik misschien wel een alternatief!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s