Kerst “proefdiner”, Thaise garnalen bouillon, mini baopao, your own beef wellington en Lava cake met citroensorbet en gegrilde ananas

Zo….. Wat een enorme klus om alles op 1 dag te koken en af te krijgen! (Je kunt eigenlijk alle gerechten ruim van te voren voorbereiden. Sommige dingen zelfs al een week van te voren! Lijkt me veel relaxter… ) Maar om toch een inspiratiebron te kunnen zijn voor je kerstdiner hebben Hubbie en ik het toch gefixt. Helaas is de kwaliteit van het filmpje en de foto’s niet zoals het hoort te zijn, maar ach het gaat om het idee! Klik op het filmpje voor alle (voor)bereidingen.

IMG_7559.jpg

Het voorgerecht is een Thaise garnalen bouillon met Hollandse garnalen en garnituur.

Nodig voor 4 personen:
300 gram garnalenschillen en koppen
1 ui in schijven
2 teentjes knoflook gesnipperd
1 winterpeen fijngehakt
2 schijfjes verse gember
2 stengels sereh (Citroengras)
1 liter water
1 blikje kokosmelk
zout en peper naar smaak
beetje neutrale olie

voor het garnituur:
1 handje verse koriander fijn gesneden
1 eetlepel lente ui in kleine ringetjes
1 beetje fijn gesneden rode Spaanse peper
150 gram  Hollandse garnaaltjes

Bereiding;

Bak de ui en knoflook aan in een beetje olie en doe de  garnalenschillen erbij. bak dit vijf minuten al roerend aan en voeg daarna de gember, sereh en wortel toe en roer dit goed door elkaar. Doe het water erbij en laat alles minimaal een klein halfuurtje intrekken.  ** je kunt nu de bouillon wegzetten en later afmaken.

Om de bouillon af te maken voeg je een blikje van ongeveer 200 ml kokosmelk toe en maak je het geheel af met zout en peper.

Voor het serveren verdeel je wat fijn gesneden lente-ui, fijngehakte koriander, een eetlepel Hollandse garnaaltjes over de borden, schenk je de bouillon erop en maak af met fijn gesneden rode lombok (Spaanse peper) voor degene die van wat pittigs houden.

Tussengerecht: Mini baoapo:

Nodig voor het deeg van 20 mini baopao’s:
1 pak witbrood mix Koopmans
1 eetlepel suiker
een paar druppels sesamolie

Nodig voor de vulling:
150 gram gemengd gehakt
1 speklapje in mini dobbelsteentjes
2 maggi goud bouillon blokjes
2 stukjes fijn gehakte verse gember
het wit van een prei fijn gehakt
1 fijn gesneden ui
3 gesnipperde teentjes knoflook
2 theelepels five spices
suiker naar smaak
zout naar smaak
1 eetlepel ketjap manis (zoete ketjap)
1 eetlepel maizena (in ieder geval zoveel tot het geheel gebonden is)
1 eetlepel zonnebloemolie

Bereiding: 
Maak het (brood)deeg zoals op de verpakking, tot aan dat het de oven in moet, en voeg 1 volle eetlepel suiker toe aan het deeg. Laat het 45 minuten rijzen, kneed het opnieuw, verdeel in 20 bolletjes en laat wederom 10 minuten rijzen.

Fruit de ui, knoflook, gember en prei aan in 1 eetlepel zonnebloem olie. Voeg de fijngesneden speklap en gehakt toe. Bak totdat het gehakt rul is en voeg alles behalve de maizena toe. Maak af op smaak en strooi de maizena door het geheel tot het een bindend geheel is. Laat afkoelen en vul de deegballetjes, terwijl je je handen hebt gedruppeld met wat sesamolie.  Stoom per 4 stuks de mini baopao’s zo’n 15 minuten. Dek de deksel van de stoompan af met een theedoek. Teveel gemaakte baopao’s verpak je per stuk, vries je in en verwarm je daarna voor 90 seconden in de microwave.

Hoofdgerecht: Your own Beef Wellington met een Aziatisch tintje

Nodig voor 4 personen:
per persoon 1 mooi stuk ossenhaas van ongeveer 150 gram
2 pakjes bladerdeeg per ossenhaas
1 goede klont boter
1 bakje (250 gram) kastanje champignons
1 handje fijngesneden peterselie
2 teentjes knoflook
1 eetlepel oestersaus
100 gram neutrale pate
8 grote plakken rauwe ham
eigeel van 2 eierdooiers

Voor de bereiding kijk je op dit filmpje. De ossenhaas heb ik ingepakt in 2 velletjes bladerdeeg en afgewerkt met een uit het deeg uitgedrukte kerstster. Ingesmeerd met wat eigeel en dit gaat maximaal 17 minuten (tot het goudbruin is) de oven in, die op 200 graden is verwarmd! De kerntemperatuur van het vlees moet ongeveer 45 graden zijn.

Gewokte asperges:
300 gram groen asperges
1 fijn gesneden ui
1 fijn gesnipperd teentje knoflook
1 eetlepel oestersaus
zwarte peper uit de molen

Als de beef wellington in de oven staat wok je ondertussen de  groene asperges. Fruit eerst een fijngesneden ui en een teentje knoflook aan in een eetlepel zonnebloemolie tot het glazig is, roerbak de schoongemaakte asperges hierin zo’n 10 minuutjes,  maak af met een eetlepel oestersaus en grof gemalen zwarte peper.

De afsluiter: Lava cake-je met HHSS gegrilde ananas en een glaasje citroensorbet

Voor zes cupcake formaat lava cakejes heb je het volgende nodig:

Nodig
100 gram margarine
100 gram 70% pure chocola
60 gram witte suiker
60 gram tarwebloem
het merg van 1 vanillestokje of 1 zakje vanillesuiker
2 hele eieren
2 eierdooier
1 eetlepel (en wat extra) cacaopoeder

Het deeg kun je al in de ochtend maken en op laten stijven in een afgedekte schaal in de koelkast. Je smelt heel langzaam de boter en roert de stukken chocola toe totdat dat ook gesmolten is. In een  beslagkom sla je de eieren, eierdooiers, suikers, bloem en cacao tot een mooie massa en mix de gesmolten boter en chocola  nog even mee.
Tijdens je diner zet je de oven al op voorverwarmen op 175 graden. Tegen de tijd dat het dessert geserveerd kan worden boter je je cupcakevorm in, zet 6 bodempjes die uit een muffinvormpje zijn geknipt onderin en bestrooi je de vorm met cacaopoeder zodat alles makkelijk los komt. Dit alles hoeft slecht 7,5 minuut in de hete luchtoven zodat je een chocolade stromend cake-je kunt serveren! De verse HHSS (Hou Het Simpel Schat) ananas schijf gril je in 2 minuten per kant aan in een grillpan en het citroensorbetje schep je gewoon volgens de HHSS methode, uit een bakje,  in een leuk glaasje.

2 reacties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s