Vroegah was alles anders..

Twee verpakking van Twix, die vroeger Raider heette
Alsof Raider zo Nederlands klinkt?

Als je net als ik al meer dan een halve eeuw op je teller hebt staan, kun je zo maar eens met je neus op de harde feiten worden gedrukt. Wat vliegt de tijd voorbij en wat zijn we ineens oud. Wat is er veel veranderd in de afgelopen 50 jaar, jeetje. Ik zeg niet dat het vroeger beter was, het was gewoon anders. Simpeler denk ik.

Vroeger… je trouwde en kreeg kinderen en niet anders om. Het had mij best wel leuk geleken om samen met m’n broer bruidsmeisje en bruidsjonkertje van ouders te zijn geweest.

Vroeger.. was de alleenstaande buurvrouw “Juffrouw” van Es, nu zouden we zeggen : Els, en Happy Singel die weet wat ze wilt, met haar op d’r tanden die de volgende ochtend tegen haar one-night-stand zegt:”Noem je mij nou schatje?? Als je m’n naam niet weet zeg je maar mevrouw”

Vroeger..schreef mijn moeder met de hand de uitnodigingen voor m’n verjaardagsfeestje die ik dan met gekromde tenen en gevaar voor eigen leven uitdeelde op het schoolplein, want mijn moeder vond het niet nodig meer dan 8 kinderen te vragen. Tegenwoordig maak je gewoon een evenement aan op Facebook of Insta en staan je volgers en vrienden van getagde vrienden lekker uit hun dak te gaan op je Event.

Vroeger.. nam mijn moeder ons mee naar de wasserette, waar we dan respectievelijk bladerend door de Margriet, de Sjors en de Tina uren doorbrachten wachtend tot de was klaar was. Nu kun je op afstand, vanaf je Smartphone het hele wasprogramma instellen en volgen.

Vroeger.. Omcirkelden mijn ouders, een week vooruit, alle tv programma’s die zij wilden zien in de Tros Kompas en zaten wij met natte haartjes op de bank met het hele gezin verplicht naar Wie van de acht te kijken, nu kijk ik uitzending gemist op de Ipad samen op de bank met zoonlief die z’n Youtubefilmpjes bekijk.

AF1C13FC-8051-462C-A66A-EF2B242EB308
Klik op Een van de Acht voor de uitzending

Een van de Acht

Vroeger.. werd je vernoemd naar je grootouders en was het hip je kind te vernoemen naar een bekend persoon, tegenwoordig is het trendy je kind te vernoemen naar de plaats waar het verwekt is of een parfummerk. Zie je het al gebeuren dat je kind thuiskomt met een vriendje of vriendinnetje die Amsterdam of Old Spice heet.

Vroeger.. schreef je een bankcheque uit en stuurde je je acceptgirokaart naar de bank. Nu betaal je contactloos of met een tikkie.

Vroeger….lag je overal en nergens topless te zonnebaden, nu trek je het liefst een Burkini aan (althans ik dan..)

Vroeger.. was op de markt je gulden een daalder waard, nu shop je online voor de beste prijs.

Vroeger.. nam je vol spanning de telefoon op want wie kon dat zijn, nu druk anonieme bellers weg.

Vroeger.. speelden mijn oma, moeder en tante ieder weekend een potje Scrabble, met de dikke Vandale in de aanslag en een zandloper om de bedenktijd in de gaten te houden. Nu leg ik een digitaal woordje Wordfeud en moet soms dagen wachten op een zet van mijn tegenstander. Die dan 60 punten scoort met het woordje Ney? Ney??

Vroeger.. heb ik wel eens gereageerd op een advertentie die in het Haarlems Dagblad stond. Zo’n brief onder nummer..

Man, 30 jr, niet br, snr, brd drgnd, ibv eigen auto en huis zkt cntct mt lke spntne vr. , lfst nt rknd om gezel.af te spr. kndrn geen bezw.

De eerste en laatste blind date ooit! ik keek van buiten naar binnen en zag “hem” zitten aan de bar. Ik ben ‘m stilletjes gepeerd, nee niet mijn type. Nu heb je Tinder en kun je ongeneerd elkaar keuren, met elkaar chatten en daten.

Vroeger… Schreeuwden moeders je naam vanaf het balkon, richting speelplaats, dat je binnen moest komen om te eten. Nu kijk eerst op Zoek Vrienden waar hij uithangt en stuur een app-ie dat het eten klaar staat.

Zo kan ik wel uren door gaan, ja vroegah was alles anders… Het enige wat niet veranderd is, is dat ook ons kind zich af en toe voor z’n ouders schaamt als die weer eens debiels doen of zeggen.

Ik snap dat wel…Inderdaad ja, wat lijk je ineens in bepaalde dingen op je ouders.

Als je ook nog iets over Vroeger te binnen schiet, zet het dan hier bij de reacties 😉

5 reacties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s