VerRot(i) makkelijk smakelijke Roti

Toen, in de vorige Eeuw, begin jaren 80 , mijn afdeling van het statige Provinciehuis naar het gemeentehuis in Amsterdam aan de Herengracht verhuisde, was ik de koning te rijk. Ik vond het geweldig zo midden in hartje Amsterdam. Maar ook de Amsterdamse, uit alle windhoeken komende, nieuwe collega’s waren een verademing. Zo gezellig!

Ik weet eigenlijk niet of er een kantine was, maar tussen de middag waren we zeker één uur gesloten voor de burgers en aten we onze lunch op de afdeling, gewoon aan het bureau.

Het duurde nog geen twee weken of ik had, aangemoedigd door mijn collegaatjes, mijn verantwoorde, met vooral neutraal geurend beleg, verruild voor een Tupperware bakje gevuld met iets waar ík echt van kon genieten. En ja, dat geurde soms… sterk… maar niemand die er ooit iets over heeft gezegd.

Ik zat met drie Surinaamse collega’s aan hetzelfde bureau-eiland en in de pauze genoot ik niet alleen van hun smakelijke verhalen maar ook van de heerlijke gerechten die uit hun Tupperwarebakje te voorschijn kwamen. Zo maakte ik voor het eerst van mij leven kennis met Roti Kip, collega Joan deelde niet alleen de inhoud van haar bakje maar ook het recept. En al lijkt het bewerkelijk, dat is het absoluut niet!

Volgens Joan’s recept bereidt je één keer een bijgerecht, bijvoorbeeld je kip of lam, in ruim saus. Gedeeltes van die saus gebruik je vervolgens weer voor de bereiding van de overige bijgerechten. (Ongeveer 2 soep opscheplepels per bijgerecht). Behalve voor de kool, die laat je neutraal.

Roti-vellen zelf maken is erg tijdrovend dus ik koop ze nu gewoon diepvries verpakt bij de Toko, net zo lekker. Wil je het toch een keertje proberen, dan kan ik je het recept wel mailen. Bolletjes roti deeg die gevuld worden met kikkererwt

Roti deeg, rijzen en vullen
Bord met stapel Surinaamse roti
Home made roti vellen, leuk tijdverdrijf 😉

Bijgerechten voor 4 personen

500 gr kipkluifjes

5 hard gekookte eieren

400 gram Kousenband of Prinsessenboontjes

300 gram grof gesneden witte kool

4 vastkokende aardappelen in vieren gedeeld

Voor de saus:

1,5 middelgrote ui in ringen gesneden

4 tenen gesnipperde knoflook

100 gram Tomatenpuree

3 volle eetlepels Massala (Hindoestaanse kerrie)

4 Verkruimelde blokjes Goudbouillion van Maggi (zijn per 2 verpakt dus let op)

2 grote sappige tomaten in ringen gesneden

Theelepeltje suiker

2 eetlepels zonnebloemolie

Genoeg heet water om de saus aan te lengen

Bord met daarop Surinaamse Roti en bijgerechten
….

Als je hem pittig wilt, voeg dan als laatste een hele Madam Jeanette (Surinaamse peper) toe, zorg dat hij niet kapot gekookt wordt, hoe langer je deze mee laat stoven, des te pittiger wordt je gerecht. O ja… humm… zal ik het zeggen? Eigenlijk hoort er wel een snufje Ani-jo-moto in, dit is net als de Chinese variant Ve-tsin een ietwat chemische smaakversterker ..

—–

Bereiding:

Kook de eieren hard, pel ze en zet apart. Kook de Kousenband of Sperziebonen beetgaar in ruim water, blancheer in dat zelfde gekookte water de witte kool en zet apart. Kook de aardappelen en zet apart.

Verhit de olie en fruit de ui en de knoflook. Bak de kip rondom aan en voeg de tomaten en de tomatenpuree toe. Laat het geheel een minuutje of vijf pruttelen en voeg dan de rest van de kruiden en smaakmakers toe. Zorg dat de saus niet te dik wordt en voeg beetje bij beetje heet water toe. Mocht je Ani-jo-moto willen gebruiken, dan doe je dat pas op het allerlaatst bij je saus. De kip laat je op een zacht vuur net zo lang stoven tot het van het botje afvalt.

De bereiding van de andere bijgerechten is a piece of cake. Alhoewel je wel steeds aparte pannetjes moet gebruiken.

Je schept 2 soep opscheplepels met saus van de kip in een aparte pan, iets verhitten en schept het product er doorheen.

Het aller aller lekkerst is het om het gewoon met de hand te eten. Dus je scheurt een stukje van het roti velletje en gebruikt dat als lepel om samen met je bijgerecht in je mond te stoppen. En niet te vergeten ” Peper en Zuur”.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s