Tonight we have: Mezzedes

De Griekse keuken is een van mijn favorieten en dan heb ik het niet alleen over de souvlaki en Griekse Salade, want de Griekse keuken heeft nog zoveel meer! Mijn vriendin Jet, die de scepter zwaait over de keuken in de Agistri Club, bedenkt iedere keer weer een verrassend Tonight’s Menu waar je kunt kiezen uit de meest heerlijke en (voor ons) onbekende authentieke Griekse gerechten. De smaakexplosie van verse oregano, tijm, munt, peterselie, koriander, kaneel afgetopt met een vleugje citroensap, die geweldige olijfolie en vooral veel, veeeeel verse knoflook doet me bij de gedachte alleen al het water in de mond lopen.

Mezzedes is vergelijkbaar met Tapas. Kleine hapjes en dips. Als je een Ouzo besteld krijg je er altijd iets van Mezzedes bij, kan de Nederlandse horeca nog iets van leren! Dat schaaltje pinda’s waar weet-ik-veel-wie met z’n ongewassen handjes in heeft gegraaid.. brrrrrrr…

Maar goed Mezzedes dus, in de Taverna’s ook geserveerd als voorgerechtjes. Het personeel komt langs met een groot dienblad met goed gevulde schaaltjes waar je dan uit kunt kiezen. En natuurlijk wordt dat met alle tafelgenoten gedeeld.

Jet had mij van de week deze foto gestuurd van wat ze die avond serveerde.. Ik zou kiezen voor: De Tiri Saganaki (midden voor), Melitzanosalata (links voor) én de Tirokafteri (links boven). Helaas moet je alles delen, maar als het aan mij zou liggen, hahaha… De receptjes deel ik natuurlijk wel, een beetje mijn eigen interpretatie dus ik hoop dat het de goedkeuring van Griekse Chef Jet kan wegdragen.

Tiri Saganaki (Gebakken kaas)

(Saganaki is een klein zwaar ondiep pannetje met twee handvaten)

Ingrediënten:

2 plakken harde kaas van ongeveer 1,5 cm dik. (in Griekenland wordt veel Graviera gebruikt, maar Halloumi is hier beter te verkrijgen, Turkse supermarkt of gewoon bij Appie)

1 volle kop bloem

1 eetlepel olijfolie

Sap van een halve citroen

Bereiden:

Snijd de kaas in dikke plakken van ongeveer 1,5 cm en spoel ze af onder de kraan. Schud het overtollige water af en wentel de plakken door de bloem.

Verhit de olie in een pan met een dikke bodem (je kunt een braadpan met dikke bodem gebruiken). Bak de kaas tot het aan beide kanten mooi gekleurd is, omdraaien met een spatel 😉 Pers de halve citroen uit over de plakken. Serveer het zo warm mogelijk, de buitenkant is heerlijk knapperig en de binnenkant smeuïg. Simpel hè?

Melitzanosalata (Geroosterde Aubergine dip)

Wat bewerkelijk omdat de aubergine ruim een uur nodig heeft om zacht te worden in de oven of nog lekkerder in folie op de Green Egg! Als je een grote hoeveelheid maakt kun je het een paar dagen in een afgesloten bakje in de koelkast bewaren en er een pita of broodje mee beleggen.

Ingrediënten:

2 aubergines

1 volrijpe tomaat (aanrader de Tasty Tomato van de Appie), ontvelt en ontdaan van de zaadlijsten en in hele kleine stukjes gesneden

1 gesnipperd sjalotje (of een gesnipperd zoet uitje)

2 tenen gesnipperde knoflook (ik doe natuurlijk minimaal 4)

4 eetlepels extra virgin olijfolie (en 2 eetlepels extra om af te toppen)

1 handvol fijn gesneden verse peterselie

Sap van een halve citroen

Zeezout en vers gemalen zwarte peper

zwarte Griekse olijven voor de garnering 🙂

( Optioneel: Een goed glas Retsina of Ouzo voor tijdens het wachten als de aubergine in de oven zit 😅)

Bereiden:

Verwarm de oven voor op 180 graden. Was de aubergines en prik ze met een vork vol met gaatjes. Leg ze op een ingevette ovenschaal en zet ze ruim een uur in de oven tot het schilletje gekrompen is. Echt doen hoor, want een aubergine die niet goed gaar is, is erg bitter.

Meng in een schaaltje alvast de olijfolie en het citroensap. Als de aubergines geblakerd en zacht zijn, laat ze dan op een rooster, buiten de oven, afkoelen en verder uitlekken. Snijd de aubergines, als ze zijn afgekoeld, overdwars door en lepel het vruchtvlees eruit. Of trek het velletje eraf, dat kan nu gemakkelijk.

Doe het vruchtvlees van de aubergines in een kom met de ui, knoflook, tomaat en peterselie en roer met een houten lepel het olijfolie-citroensap-mengsel er langzaam doorheen. Een beetje prakken en roeren totdat het een mooi glad smeersel is. Afmaken met grofgemalen zeezout, zwarte peper uit de molen. Voor het serveren nog lekker de olijfolie erover heen gieten en garneren met een zwarte Griekse olijf. Oei.. zo lekker!

Tirokafteri (Pittige kaasdip)

Sorry maar deze verstop ik het liefst onder tafel voor mijn tafelgenoten! Echt mijn favorietje..

250 gram goede fetakaas (Turkse supermarkt)

2 eetlepels extra virgin olijfolie

2 of 3 groene spaanse pepers

1 eetlepel Griekse yoghurt

1 eetlepel citroensap

1 eetlepel gedroogde oregano

Voor het aftoppen: paprika poeder én natuurlijk de zwarte Griekse olijfjes

Bereiden:

Snijd eerst de feta in kleine stukjes en zet ze een uurtje onder water in een kom. Feta is een harde kaas, dit helpt het wat minder zout maar vooral zachter te maken. Dompel de pepers 3 minuutjes onder in een kom kokend heet water, het velletje wordt dan zacht. Snijd de pepers in stukken. Je weet het, zaadlijsten erin voor pittig pittig of eruit voor mild.

Haal de feta uit het water, even uitlekken in een vergiet en mix dit met alle ingrediënten (behalve de olijven en paprikapoeder) in de blender of keuken machine. Aftoppen met de olijven en paprikapoeder, scheut heerlijke olijfolie erover heen kan geen kwaad! Lekker een broodkorst erin dippen, maar zeker ook overheerlijk bij een eenvoudig gebakken kipfilet!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s