Slavink of Blinde Vink?

Nu ik de titel heb getikt denk ik ineens, wat een bizarre benamingen! Maar goed thema van deze week is “blind” dus deel ik eens, ook met het “oog” op de komende herfstachtige dagen een recept waar de Blinde Vink de hoofdrol inspeelt.

Heel simpel is het verschil tussen de Slavink en de Blinde Vink het type gehakt en het omhulseltje. De Slavink bestaat uit halfom gehakt gehuld in reepjes spek en de Blinde Vink is origineel zelf gedraaid kalfsgehakt omhuld met, hoe kan het ook anders een kalfslapje. Maar beide gegeten met sperzieboontjes en een gekookt aardappeltje en jus even zo lekker!

Ik zit al zo’n jaar in een fase dat ik geen vlees van een zoogdier wil eten, Hubbie zucht er erg van, hij is echt een carnivoor, maar ik kan dat beeld van al die lieve diertjes zogend bij hun mama niet van mijn defecte netvlies af krijgen..

Maar goed, om een ieder te plezieren ben ik toch aan de slag gegaan met m’n gerecht waarin een dier de hoofdrol speelt. De Blinde Vink, ooit een elite gerecht en zoals de naam al doet vermoeden, in de middeleeuwen en ook ver daarna at men dus echt van die schattige vogeltjes… Over vogeltjes gesproken, ik ga toch maar een Blinde Kip recept bedenken…

Ik ga me niet verdiepen in het zelf draaien van kalfsgehakt en het platslaan van een kalfslapje. Ik maak het dus gewoon van een hersenloze kip šŸ˜¢, ooooww ook zielig.. Ik verman mezelf, sorry. Dus easy peasy, maar chef-waardig genoeg is dit gerecht echt wel om je tafelgasten voor te schotelen.

Blinde Kip met gekookte aardappel en sperziebonen
O? De filet lapjes hadden nog dunner gemogen…

Blindo’s Blinde Kip recept:

300 gr kipgehakt

1 gesnipperde teen knoflook

2 lenteuitjes in smalle ringetjes gesneden

1 eetlepel bloem (ongeveer)

1 theelepeltje kruidnagel

1 theelepelje gemalen koriander

1 theelepeltje paprikapoeder

1/2 theelepeltje foelie

Zout en witte peper naar smaak

4 reepjes kipfilet haasjes

Meng alle kruiden door het gehakt en maak het stevig door de bloem toe te voegen. Zet het minimaal een half uur in de koelkast zodat het wat opstijft.

Leg de reepjes kipfilet haas tussen 2 stukjes folie en rol het zo plat mogelijk met een deegroller. Het moet de lengte krijgen van een plakje ontbijtspek.

Pak een handje vol met het gehakt en vorm het tot een platgedrukte kroket, omwikkel het met 2 lapjes kipfilethaasjes.

Net gevormde Blinde Kip
Zo ongeveer dus

Smelt boter in de pan en zet de Blinde Kip rondom op matig vuur aan, tot de lapjes bruin en knapperig zijn, bak daarna in 15-20 minuten op medium temperatuur de Blinde Kippetjes gaar.

Haal de Blinde Kip uit de pan en laat rusten in aluminiumfolie.

Serveer met een gekookte sperziebonen en gekookte aardappelen, gedrapeerd in de jus.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s