Waarom je geen excuus meer hebt om nog langer Indisch uit een pakje te koken

SAMSUNG CAMERA PICTURES
Een greep uit mijn Indische kruidenkastje

Nu we in Zandvoort wonen en er geen toko in de buurt is ben ik eens op eens op zoek gegaan naar wat er in de supermarkt (voornamelijk Albert Heijn) te krijgen is en wat ik als alternatief kan gebruiken voor de meest gebruikte smaakmakers. Het is een hele lijst geworden die je als soort naslagwerk kan gaan gebruiken.

Dus euh… geen excuus meer voor jou om ook echt Indisch te gaan koken! Dus sla de meest voorkomende specerijen maar alvast in. Tegenwoordig kun je ook bij de grotere Turkse supermarkten heel veel van de Indische kruiden in plastic bakjes kopen. Als je iets mist in deze lijst, laat het me dan weten!

Djinten (fijn gemalen komijnzaad) De stelregel is: 1 deel djinten en 2 delen ketoembar); te koop bij de meeste supermarkten. Bewaren in je keukenkastje. Alternatief is fijngemalen karwijzaad.
Ketoembar (fijn gemalen korianderzaad) Dit lijkt totaal niet op de verse korianderblad qua smaak! Dus laat het alsjeblieft niet achterwege als je een koriander-hater bent. De combi djintan-ketoembar is de ultieme smaak voor een Indisch gerecht.  Te koop bij de meeste supermarkten.Bewaren in je keukenkastje. Alternatief is fijngemalen venkelzaad.
Trassi (sterke smaakversterker gemaakt van een garnalenpasta). Een must bijvoorbeeld in je pindasaus. Een hoeveelheid van 2 erwtjes is al genoeg om de smaak toe te voegen); sowieso in blokjes  te koop bij Appie, Jumbo, Vomar en Dirk. Bewaren in een goed afgesloten pot in je keukenkastje, het stinkt verschrikkelijk! Alternatief is een ansjovis (uit blik) mengen met wat water maar vooral het goud bouillonblokje van Maggi.
Kruidnagel (in de Indische keuken worden voornamelijk hele kruidnagels gebruikt). Overal te koop. Bewaren in je keukenkastje. Alternatief piment, maar ja of je dát nou standaard in huis hebt…
Kunjit of Koenjit (Kurkuma of geel wortel) In poedervorm overal te verkrijgen, de kleine wortel zelf kun je vers in de toko kopen en invriezen). Het geeft de gerechten eerder een mooie gele kleur dan dat het smaak afgeeft. Je kunt het eigenlijk achterwege laten, maar Kurkuma is tegenwoordig een superfood en wordt preventief gebruikt tegen Alzheimer, chronische ontstekingen, kanker en het helpt het immuunsysteem te boosten. Poeder bewaren in je keukenkastje, verse geelwortel in het vriesvakje.
Kemiri (de engelse benaming is Candlenut, dit komt omdat de noten zo rijk aan vet zijn dat ze als een kaarsje kunnen branden. Het uiterlijk lijkt op een Macademianoot, echter onbewerkt kan Kemiri ernstige buikkrampen geven dus niet zomaar in je mond stoppen. Kemiri wordt altijd eerst even gepoft (zonder olie in de koekenpan) en dan fijn gevijzeld. Het wordt gebruikt om een gerecht te verdikken en een lichte notensmaak af te geven). Te koop bij de toko als hele noot, maar ook als pasta in een potje. De noten droog bewaren in je keukenkastje, de pasta in de koelkast. Alternatief is ongebrande hazelnoten. 
Daun Salam
(dit is Indonesisch laurierblad, alleen veel sterker en citrusachtig van smaak. De smaak komt vrij na het kneuzen/verfrommelen en het mee laten stoven). Te koop bij de toko vers ingevroren of gedroogde blaadjes. Bewaren in je keukenkastje, verse bladeren in het vriesvakje. Alternatief is laurierblad.
Kentjoer (deze wortel heeft een smaak die tussen gember en witte peper in zit). Kentjoer heeft een hele uitgesproken sterke smaak, dus een half theelepeltje is al voldoende om een gerecht op smaak te brengen. In de toko verkopen ze de poeder, maar ook de gedroogde wortel in kleine stukjes gehakt. Mocht je de gedroogde vorm gaan gebruiken, dan kun je de stukjes weer verpulveren tot een poeder. Bewaren in je keukenkastje. Alternatief ben ik nog niet over uit, wordt vervolgd dus.
Djahé (gemberwortel wie kent het niet inmiddels?). Wist je trouwens dat de gember die je bij de sushi geserveerd krijgt bedoeld is om je smaakpapillen weer te neutraliseren? Alhoewel gember ook in poeder, siroop en pasta vorm te krijgen is, raad ik je echt aan om verse gemberwortels in te kopen en in schijven in te vriezen.
Laos (ik moest hem even googlen maar het wordt ook Galangawortel genoemd). Laos is familie van de gember. Het heeft een veel mildere smaak en wordt vooral in groentegerechten, zoals sambal goreng boontjes gebruikt. Je kunt het poedervorm in de supermarkt kopen (zelfs van de fabrikant Verstegen) maar de verse versie is toch net iets frisser van smaak. Dus dat wordt inslaan bij de toko of Turkse groenteboer en invriezen! Alternatief is verse gember.
Lombok
(de Spaanse Peper). Je hebt de groene (mild) en rode (scherp) lombok. De zaadlijstjes van de lombok bepalen hoe heet/pittig je gerecht wordt. Wil je wel lombok gebruiken, maar niet al te pittig eten, verwijder dan (een deel van) de zaadlijsten. Voordat je lombok gaat snijden of vijzelen en in het gerecht gaat verwerken is het handig ze eerst een minuutje onder te dompelen in gloeiend heet water. Hierdoor wordt de schil wat soepeler en kauw je niet op de taaie schilletjes. Bewaren in de koelkast of invriezen. Te koop bij de meeste supermarkten en groenteboeren. Alternatief is sambal oelek.
Sereh
(Citroengras of Lemon Grass). Ik zie die stengels steeds vaker in de supermarkt liggen. Wat is dit in eens populair zeg! Komt vast ook doordat de Thaise keuken zo in opkomst is. Als je het in een gerecht gaat gebruiken, dan leg je er eerst een knoop in en slaat het dikke deel van de stengel plat. Bewaren in de vriezer. Alternatief is geraspte citroenschil.
Daun djeroek poeroet (kaffir limoenblad). Vreemd genoeg zie je dit dan weer niet in de supermarkt, terwijl het met de sereh toch vaak een duo vormt, zeker in de Thaise keuken. Maar goed, in de toko vind je het in het vriesvak. Voor je het in een gerecht gebruikt lekker kneuzen of verkreukelen. Alternatief is 1 theelepel geraspte grapefruitschil of limoenschil per benodigd blaadje. 
Ketjap Manis (zoete dikke sojasaus). Wie heeft dit nou niet in zijn voorraadkast staan? Heerlijke toevoeging aan je draadjesvlees, bami of nasi goreng en pindasaus. Toch is die ene ketjap manis van het merk Conimex een ramp voor de juiste smaakbeleving. Als je er voor gaat, neem dan minimaal de ketjap van het merk Ketjap A mee, staat vrijwel overal in de schappen. Het summum is het merk Kaki Tiga, sowieso verkrijgbaar bij de Appie. Ben je in het buitenland dan zie je vrijwel geen zoete ketjap. Alternatief is dan Soy Sauce mengen met bruine suiker.
Asem (tamarinde). Een zuurtje wat je vlees zacht maakt en/of een gerecht wat frisser. In de Indische keuken wordt de techniek asem garam (tamarinde en zout) gebruikt om de typische rauwe vis of rauwe kip smaak te verbannen. Je wrijft de kip of vis dan in met een papje van wat asem en zout. Je kunt je product dan droogdeppen en verder verwerken. Te krijgen in een blok van de hele pitten of als pasta in een potvorm. Sowieso te krijgen bij de Appie. Bewaren in de koelkast. Alternatief is een eetlepel citroensap
Pandan blad (vanille geurig schroefpalmblad). Je kent het vast wel van de pandan rijst of misschien herken je wel de groene kleur in dat laagje spekkoek. Dat laatste krijg je als je een extract maakt van het blad, dan kleurt het groen. Pandan wordt dus gebruikt om mee te stomen met je rijst, maar ook in de meeste Indische zoete gerechtjes. Te krijgen als blad, maar ook als essence. De essence kun je helaas niet je rijst mee op smaak brengen. dan wordt het wel erg groen.. Bewaar het blad in de diepvries (zeker een jaar houdbaar) en de essence in je keukenkastje. Te koop bij de toko dus. Alternatief vanille peul. 
Santen Blok (kokoscreme). Een tot een blok geperst kokosvruchtvlees. Niet te verwarren met kokosvet! Het wordt veel gebruikt in de “curry’s” maar ook in zoete gerechtjes. Als er in een recept staat dat je kokosmelk of kokosroom moet gebruiken, maak dit dan zelf van het blok. Je lost een stuk van de santen op in warm water. (verhouding ongeveer 2,5 keer meer water dan santen) Een geopend kokosmelk blikje kun je maar heel kort bewaren, zo’n kokosblok bewaar je heel lang in je koelkast en komt altijd van pas! Te krijgen bij vrijwel alle supermarkten. Alternatief is geraspte kokos, ligt vaak bij de bakproducten. 
Gula Djawa (Javaanse bruine suiker). Gula Djawa is het ingekookte sap van de palmboom. Dit koop je in ronde samengeperste blokken, vaak nog omsloten door een een stuk gedroogd palmblad. Maar er is ook een stroperige versie in een flesje. Het wordt zowel in hartige als zoete gerechten gebruikt en heeft een beetje alcoholische smaak… Te krijgen in blokvorm bij de toko en de flesjes vind je bij de supermarkt. Beide versies bewaar je gewoon in je keukenkastje. Alternatief is bruine basterdsuiker. 

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s