Indische Tantes

Oké het is dan wel niet statisch bewezen maar ik durf stellig te beweren dat één op de vijf mensen in Nederland wel een Indische Tante heeft. Kom je al snel aan hoor, want ook de Indische buurvrouw laat zich graag “Tante” noemen. In principe zijn er maar twee soorten. De een houdt zich heel bescheiden, zacht giechelend op de achtergrond en de ander vult de hele kamer met haar luide lach en sterke verhalen. Maar tot welk type zij ook hoort, bij een Indische Tante wordt je altijd gastvrij onthaald. Bij mijn Tantes is er altijd gezelligheid en kan ik smakelijk lachen om de spraakverwarring die hun verhalen met zich meebrengen.

Ma en de Indische tantes
Ma en wat Indische tantes

Het eerste dat een Tante vraagt, zodra je nog maar één voet over de drempel hebt gezet, is: “Heb je al gegeten, meis?”. Het maakt niet uit op welk uur van de dag je binnenvalt, er zal iets gegeten moeten worden! En voor je nog antwoord kan geven krijg je al de zojuist gebakken loempia of pisang goreng voorgeschoteld. En natuurlijk eet Tante zelf er ook eentje gezellig met je mee. “Even proeven, ja”. 

Rob ging, toen ze nog leefde, daarom maar al te graag en zonder tegensputteren even langs Ma om de hond of iets anders op te halen. Want al was het 10 uur in de ochtend, ze had altijd wel iets voor bij de koffie en dan heb ik het niet over een plakje cake of een koekje 😀. Nee hoor want de rissoles of pangist is altijd toevallig nèt gebakken… 

Er is dus altijd maar dan werkelijk altijd wel iets te snacken. Alhoewel snacken niet het juiste woord is, want hartige snacks worden in de Indische keuken namelijk ook koekjes genoemd. Misschien dat de Tantes het daarom”even iets  snoepen” noemen. Als kind liep het water me al in de mond als Tante vroeg of ik iets wilde snoepen.

Ik dacht dan dat ik uit een grote glazen pot tot aan de nok toe gevuld met drop, karamel, zuurtjes en kaneelkussentjes wat mocht uitkiezen. Maar dat was slechts een illusie. 

En dat met frikadel (officieel Perkedèl) niet zo’n uit de muur getrokken frikandel (met een N) wordt bedoeld, maar een soort van gehaktbrood moest ik echt heel vaak uitleggen aan mijn vriendinnetjes als ze vroegen wat ik die avond zou eten. Die dachten daadwerkelijk dat we, toen nog erg “not done”, op door de weekse dagen in de frituurshop aten. 

Zo zijn er wel meer dingen die zij met andere woorden uitdrukken en jou op verkeerde gedachten zullen brengen. Gruwel je al bij de gedachte dat je een heerlijk glas gekoelde “stroop” naar binnen moet klokken op een warme dag? Laat die gedachte dan los en realiseer je dat het hier gaat om een glas verrukkelijk huisgemaakte limonade “siroop”! Maar wat zijn tijden veranderd zeg! In die zelfgemaakte Rozensiroop dreven altijd een soort van “snotjes”. Ik vond dat altijd heel lastig uitleggen als mijn vriendinnetjes iets te drinken aangeboden kregen.En nu is dat Iets wat als superfood Chia Zaad, de kurkuma (koenjit), kokos (klapper) en gember (djahe) in de schappen van de supermarkt ligt. Zo zie je maar, lang zo slecht nog niet dat die Indische Tantes hun stempel hebben gedrukt op de Nederlandse samenleving ☺️

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s