Sambal Goreng Tempeh

Tempeh vind ik persoonlijk, een smakelijker variant van de tahu of toefoeh, wat jij wilt 😉. Het is een plak gefermenteerde hele sojabonen. Een prima vleesvervanger en in de Indische keuken wordt het vaak geserveerd als extra bijgerechtje. Net als seroendeng een leuke rijstversierder. Maar ook heerlijk om zo van te snoepen!

Sambal Goreng Tempeh Kering

De kracht van Sambal Goreng Tempeh is dat de stukjes tempeh echt goed krokant moeten zijn! Dat krijg je door ze in niet al te dikke stukjes te snijden en ze ook niet te lang in de boemboe (saus) te laten mee bakken. Ik ben benieuwd wat je van deze pittige zoet zure lekkernij vindt!

Fijn gesneden Tempeh

nodig:
1 tempeh (ook verkrijgbaar bij de betere supermarkt)
1/2 ui gesnipperd
4 teentjes knoflook gesnipperd
1/2 duim verse laos
3 blaadjes djeroek poeroet
2 rode lomboks (spaanse pepers)
1 koffie kopje water

1/2 rondje gula djawa of 2 eetlepels bruine suiker
2 theelepels sambal oelek
2 theelepels asem

Zout

Bereiding:

Dompel de rode pepers een kwartiertje onder in kokend heet water. Hierdoor voorkom je dat je op een taai schilletje gaat kauwen.

Snij de tempeh in plakken van een halve centimeter dik en versnijd die weer tot reepjes á la luciferstokjes.
Snipper de halve ui en de tenen knoflook
Schil de laos en snij het in kleine ministeck stukjes. Verwijder de middenkern van de djeroek poeroet, rol de blaadjes op en snij hiervan zeer fijne reepjes. Haal de pepers uit het water en snij deze ook in kleine ringetjes.

Bak in ruim zonnebloem- of sojaolie de stukjes tempeh in porties tot ze goudgeel van kleur zijn, laat dit uitlekken, zet apart en bestrooi het met zout. Giet de olie over in een hittebestendige bak en verhit opnieuw een laagje van de olie in de wok. Fruit (eerder frituur) nu de laos, lombok, djeroek poeroet, ui en knoflook tot de ui donkerbruin is, laat dit uitlekken en zet apart.

Maximale kleuring gebakken Tempeh

Maak de wok schoon en verhit op laag vuur het water met de gula djawa, de sambal en de asem (tamarinde). Op het moment dat het water verdampt is en de suiker begint te borrelen (=stroop) schep je de tempeh en het uienmengsel er doorheen. Doe dit al roerbakkend zo’n 5 minuutjes totdat de tempeh helemaal vermengd is met de stroop. (Als je het echt écht Indisch wil, dan wok je ook nog een paar Petéh bonen mee)

In een glazen goed afgesloten pot is Tempeh Goreng best wel een weekje goed houdbaar. Maar als je er eenmaal van begint te snoepen, red je dat niet, denk ik 😂

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s