Nasi Uduk met Kripik Pisang (ontbijtrijst met bananenchips)

1678fa82-4e33-4a08-84ec-139d6f0e3a6e

Als je ooit in Indonesië of een ander Aziatisch land op vakantie bent geweest herinner je je vast wel de fris zoete geur van het hotelontbijt buffet. Mooie schalen met vers tropisch fruit, maar ook kommen met geurige rijst en “droge” bijgerechten staan klaar voor de gasten. Een kommetje rijst als ontbijt is namelijk heel gewoon in Azië. Vergelijk het maar met een bord warme pap of havermout. Zie je wel, niets raars aan dus. Een kommetje Nasi Uduk met banaan en ei staat bol van goede vetten, vezels, eiwitten en kalium. Een goed begin van je stofwisselingsdag!
Nasi Uduk moet een wat compacte (kleverige) substantie hebben, dus daarom is de bereiding iets bewerkelijker dan gewoon rijst stomen en eet je het met gerechtjes die niet in de saus zwemmen… Maar je kunt een grote hoeveelheid maken en per portie inpakken in bananenblad en dan invriezen! Mijn favo combi is met krokant gebakken stukken tempeh (zie recept tempeh goreng kering) en ikan terih (droog gebakken ansjovisjes).

Voor Hubbie serveerde ik het met dunne reepjes omelet, gebakken uitjes en home made bananen chips. Deze echte bakbanaan, zoals uit Expeditie Robinson 😝 ligt gewoon in het groenteschap bij de Appie!!

Bananenchips (Kripik Pisang)
Nodig:
1 bakbanaan
Laagje zonnebloem of kokosolie
Snufje zout
Koop gewoon die harde groen gele (in jouw ogen misschien onrijpe) banaan! Hij is echt meteen gebruiksklaar.
Snij flinterdunne plakken en frituur deze in een laagje kokos- of zonnebloem olie krokant. Bestrooien met een snufje zout en That is it.

img_0022
Bakbanaan, de schil is iets dikker dan de gewone gele banaan en het vruchtvlees iets meer oranje-geel.

Nasi Uduk
Nodig:

500 gr rijst

80 gr santenblok
600 ml warm water
4 verse daon salomblaadjes (Indisch laurier met een citrusachtige geur/smaak)
2 pandan bladeren
2 theelepels ketoembar

Heb je geen vers (diep gevroren) Salam blad dan kun je ook laurierblad en een stengel Sereh (citroengras) gebruiken. En heb je ook geen pandan bladeren in huis gebruik dan de beste Pandan rijst die je kunt vinden!

img_4997
Stapel de daon salam blaadjes op en bindt het vast met het Pandanblad

Bereiding:
Verwarm in een ruime pan het water en het stuk santen en de bladeren op een laag vuurtje. Ondertussen was je de rijst en stoom je het tot het moment dat de korrel nog ietsjes  hard is en het water is verdampt. Dit duurt ongeveer 20 minuutjes.
Schep nu alle rijst bij het geurige water en laat het vocht al roerend volledig opzuigen door de korrels. Schep de ketoembar door de compacte massa en schep deze weer over in de stomer. Stoom nog 20 minuten totdat de rijst gaar is.

* schep de rijst in een kommetje en keer deze omgekeerd op een bananenblad. Strooi de gebakken uitjes erover, reepjes dun gebakken omelet en serveer met de bananenchips. Ontbijt als een koning, lunch als een prins en dineer als een zwerver. Stay lean & fit 😅

2 reacties

  1. Lekker nasi uduk!

    Vraagje: ‘ je wast de rijst en stoomt het tot de korrel nog ietsje hard is… ‘ Bedoel je hiermee dat je de rauwe rijstkorrels stoomt? Zoja, dan waarschijnlijk in een bord of schaaltje?
    Lekker, ik wil dit graag maken!

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s