Kue (kwee) Mangkok , gestoomde cupcake

Ik zag van Foodie De Indomama allemaal Indische zoete lekkernijen voorbij komen. En alhoewel ik zelf niet echt een zoetekauw ben vind ik het wel leuk om die Indische kleurrijke baksels te maken. Hoe toevallig dat mijn nicht Ginny, mij afgelopen week appte met de vraag of ik het recept voor Kwee Mangkok had!

KWEEMANGKOKjpeg
Vegan gestoomd cupcake-je (Kwee Mangkok)

Van dit vetvrije gestoomde cupcake-je (mangkok betekent kopje), zijn verschillende, authentieke, recepten. Bijvoorbeeld hele ingewikkelde met Tape Singkong, dat is huisgemaakte gegiste Cassave of heel zwaar met kokosmelk. Maar we gaan voor de meest eenvoudige, maar net zo lekkere versie, met ingrediënten uit de supermarkt! Gewoon volgens de methode HHSS (hou het simpel schat 😅)

En geheel volgens de Corona Maatregels, hebben we het onderstaande filmpje met behulp van Skype opgenomen 😅en zijn we thuis gebleven.

Zie onder het filmpje het volledige recept.

Benodigdheden

6 – 8 kleine kopjes of kommetjes
2 of 3  beslagkommen
1 spatel
Stoompan
dikke theedoek
(en heeeeeeel veel geduld 😂)

Ingrediënten

2 koppen zelfrijzend bakmeel
2 theelepels bakmeel
1 kop geraspte kokos
1 kop witte suiker
2 zakjes vanillesuiker
1,5 glas gekoeld vers bruisend bronwater
druppeltjes kleurstof naar eigen keuze (We gebruiken pandan essence en rozenessence)

Bereiding

Breng een goede hoeveelheid water alvast aan de kook in de stoompan. Meng alle droge ingrediënten goed door elkaar en schep langzaam het bruiswater er doorheen. Als het goed is ontstaat er een bubbeltjes beslag. Verdeel het beslag over 2 of 3 beslagkommen. (afhankelijk hoeveel kleurtjes je wilt) en voeg per kom 2 druppeltjes kleurstof naar keuze toe. Meng nu het voorzichtig beslag voorzichtig tot een egale kleur.
Vet de kopjes in met een in olie gedrenkte prop keukenrol. Schenk de kopjes tot 3/4e vol met het beslag.

Omwikkel de deksel met een dikke theedoek. Hiermee voorkom je dat er condens op het beslag druppelt en dat de stoom goed binnen in de pan blijft. Stoom op de hoogste temperatuur de Kwee Mangkok in 40-45 minuten gaar. Niet tussendoor spieken, anders openen de cakejes zich niet als een bloem…

Even laten afkoelen en bestrooien met kokosrasp.

 

 

Eén reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s