Tahoe (tofu) Ketoprak, lekker vega

Laat het nou net de week zonder vlees (en zuivel) zijn, dus ik moét gewoon dit H.S.S.S. (hou het simpel schat😉) Tahoe Ketoprak recept met jullie delen! 

Tahoe (is de Indonesische naam voor Tofu) is nou typisch zo’n Aziatisch product dat inmiddels overal te verkrijgen is. Ik weet nog dat mijn broer en ik “vroegah” met Ma de bus pakte richting toko Commandeur in Haarlem Centrum, waar de tahoe uit een grote met water gevulde bak werd gevist en in een plastic zakje werd geschept. 

En al kon mijn moeder fantastisch variëren met de bereiding van tahoe, eerlijk gezegd: ik was geen fan. Misschien ook wel aangemoedigd door vriendinnetjes die altijd spontaan konden mee eten. Ze haalden bij de eerste hap tahoe al hun wipneusjes op: “Heh bah, wat is dat?” En als Ma ze dan zei dat het soja-kaas was (hoe kom je erop! maar toch had ze daar wel gelijk in) dan was het helemáál gruwelen. En stortten zij zich maar op de schaal met kroepoek.

Kijk, tahoe is namelijk gestremde sojamelk vandaar soja-kaas.🧐 Het heeft beslist een bepaalde ’bite’ waar  je even aan moet wennen. Geloof me, het is echt een kwestie van een goede bereiding. Tahoe neemt heel goed de marinade / saus op. Je gaat de zachte structuur in een krokant laagje nog waarderen. Al jaren ontbreekt bij mij een blok tahoe niet in mijn standaard koelkast voorraad.

Gebruik de stevige tahoe voor dit gerecht

Tahoe Ketoprak is een tahoe salade met een pittige zoet/zure ketjapsaus en wordt op kamertemperatuur gegeten en je kunt het gerecht ruim van te voren al klaar maken. Van origine wordt het met kool en taugé geserveerd, maar voel je vrij om daar nog schijfjes tomaat en komkommer aan toe te voegen.

O ja by the way: alle ingrediënten zijn gewoon te verkrijgen bij je buurtsuper! Easy peasy toch?

Selamat Makan 🍴🌶️

In de video deel ik ook nog wat weetjes over tahoe, de overige ingrediënten en de No-Monkey Business.

Tahoe Ketoprak

Ingrediënten

Tahoe gerecht

1 blok stevige tahoe

200 gr tauge

1/2 spitskool

2 lente-uitjes

5 platte peterselie takjes

olie om in te frituren (ik gebruik 300 ml geurloze kokosolie van Royal Green)

ingrediënten

Ketjapsaus

2 sjalotjes

3 tenen knoflook

3 rode lomboks

1 theelepeltje trassi

1 theelepeltje Gula djawa of  palmsuiker 

1 theelepeltje zout

Half koffiekopje (+/- 75 ml) ketjap Manis 

Sap van 1 limoen

Garnering:

1 handje gebakken uitjes

Bereiden

-Dep de tahoe goed droog. Snijd de tahoe in 6 gelijke plakken, die je vervolgens weer in de lengte door de helft snijdt en daarna dan weer in vijf gelijke blokjes. Verhit in een wok de olie en frituur de stukjes tahoe in kleine porties (ongeveer 3) tot ze goudgeel kleuren, even uit laten lekken en apart zetten. Echt niet te lang tot krokant bakken anders wordt de tahoe taai. 

-Maak de taugé schoon door het staartje (worteltje) er af te snijden. Spoel de taugé goed af met koud water en zet het in een bakje water in de koelkast tot gebruik. Je taugé blijft dan knapperig en zal gegarandeerd witter gaan kleuren. De spitskool snij je in dunne reepjes, de lente-ui in dunne ringetjes en de selderie hak je fijn.  

Maak nu de ketjapsaus:

-Meng de ketjap en het limoensap in een kom, samen met de suiker, trassi en zout en roer net zolang dat alles goed is opgelost.Snij de Spaanse peper (lombok), de sjalotjes en knoflook fijn en doe het bij de ketjap saus. Laat de smaken een half uurtje lekker intrekken.

  • Vlak voor het opdienen kun je heel kort de saus verwarmen in een pannetje of in 1 minuut in een kommetje in de microwave.

Opdienen:

Verdeel de tahoe over een schaal of diep bord. Spreid daarover heen de taugé, de kool en de lente-ui. Giet de saus erover en bestrooi het met de platte peterselie en de gebakken uitjes. Serveren met een kommetje warme rijst. 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s