Pangsit Goreng met chili sausje

Pangsit Goreng met home made chilisausje

Long time no speak! Man o man wat is het lang geleden dat ik een receptje heb gedeeld. Dus ik kom maar meteen met een hele snelle, makkelijke, smakelijke borrelhap “Pangsit Goreng” met een home made chilisausje. Een traktatie die op menig Indisch feestje niet ontbreekt. Alhoewel de receptuur onwijs simpel is, is het best wel een beetje veel werk om de Pangsitjes te vouwen. Maar gelukkig mocht ik dit keer rekenen op de hulp van onze Remy met wie ik meteen weer eens lekker bij kon kletsen!

Misschien verbaast het je dat in het recept Ve tsin wordt gebruikt, maar geloof me, het mag in een goede Pangsit echt niet ontbreken. Het geeft het kleine hapje net even een upgrade. De discussie over wel of niet slecht voor de gezondheid is min of meer gesloten, het wordt nergens goed wetenschappelijk onderbouwd dat het slecht zou zijn. Wist je trouwens dat chefkok Guillaume de Beer van restaurants Breda en Guts & Glory zelfs E621 op de binnenkant van z’n arm heeft getatoeëerd? Umami (de hartige upgrade) hoort inmiddels thuis in het rijtje van de basissmaken: zout, zoet, zuur, bitter én Umami dus. En dat is wat een snufje Ve tsin nou net doet, even een kleine lift aan een gerecht geven. Het komt o.a. ook voor in jouw geliefde Parmezaanse kaas… dus no worries! Maar sta je er niet helemaal achter om Ve tsin te gaan gebruiken, laat het dan gerust achterwege.

Alle ingrediënten zijn verkrijgbaar bij de buurtsuper en de bereiding is helemaal volgens mijn bekende HHSS (Hou Het Simpel Schat) methode. Heb je binnenkort een feestje? Dan kan je pangsit al ver van te voren maken, licht voorfrituren en invriezen. Opwarmen doe je dan in de airfryer of in de hete lucht oven (12 minuten op 200 graden) Selamat Makan!

ps: Hier onder het filmpje staat het volledige recept. Maar het is misschien wel handig om de video te bekijken voor de vouwtechniek 😄

Pangist goreng (+/- 32 stuks)
Voor de vulling:
250 gr half om gehakt
100 gram grof gehakte kleine garnaaltjes
2 stengels bosui in dunne ringetjes
1 theelepeltje Zout
2 theelepeltjes Suiker
Zwarte peper uit de molen ( 8 x draaien 😏 )
1 theelepeltje knoflookpoeder
1 mespuntje ve tsin
Voor het vouwen van de pangsit:
8 – 9 ontdooide loempia vellen in vieren geknipt
2 eetlepels maizena aangelengd met water tot een “lijm”papje
Voor het frituren van de pangsit:
250 ml lichte olie om te frituren (ik gebruik zonnebloemolie)

Bereiding
Hak de garnaaltjes en de stengels van de bosui (het groen laat je achterwege) in wat kleinere stukjes. Kneed dit samen met het gehakt en alle kruiden goed door elkaar en draai zo’n 30 tot 35 gelijke kleine soepballetjes.
Knip de loempia vellen in vier stukken. Leg een balletje op het velletje en vouw het (met gebruik van het lijmpapje) tot een lotus bloem (zie video).
Verhit de olie tot zo’n 175 graden en frituur per 4 stuks in 5 minuten de pangsit goudbruin. Ben je van plan om ze in te gaan vriezen, hou dan een kortere frituurtijd aan.


Chilisaus:
1 flinke eetlepel tomatenketchup
2 eetlepels natuurazijn
3 teentjes knoflook uit de pers
5 dunne plakjes verse gember
1,5 eetlepel kristal suiker
1 theelepeltje zout
1 (of meer….) theelepeltje(s) sambal oelek

Bereiding
Doe alle ingrediënten in een saus pannetje en laat het staan tot vlak voor gebruik. Verhit de saus gedurende 15 minuten al roerend op een lage temperatuur.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s