Schotse Bites

Het was weer tijd voor een Nichten middag en dat gaat altijd gepaard met veel kabaal, veel gelach en veel te veel hapjes.

Ter ere van jarige neef Jim, (wij waren niet op zijn feestje hoor 😅, maar gewoon bij mij in Zandvoort) omdat hij ooit op traditionele Schotse wijze getrouwd is en onze voorvader een Schot is, was het thema dit keer Schots en Scheef.

De voorpret was al begonnen bij het lezen van de hilarische namen van de voorgestelde gerechten zoals: Haggis, Scotch eggs, Rumbledethumps, Clootie dumpling, Forfair Bridies, Shortbread, Cranachana, Cullen Skink, Spotted Dick.

Het is een geweldig lekker en kleurrijk hapjes buffet geworden. Het leuke van Schotse Bites maken is dat je er niet diep voor in de buidel hoeft te tasten. Vaak worden er restjes gebruikt, maar bovenal goedkope ingrediënten, zoals aardappelen, worstjes, prei, heek en eieren.

Omdat sommige recepten, al dan niet aangepast, zo van het internet getrokken zijn, vind je bij de foto’s een linkje. Het was echt superleuk om een tafelvol met onbekende Schotse Bites te maken en te proevenMisschien brengt het je ook op leuke ideeën!

*****************************************

Toad in the Hole (Jackie)

Schaal met Schotse Worstenbroodjes

De naam van dit worstenbroodje betekent letterlijk “Pad in het gat”, als je het broodje omkeert lijkt het inderdaad op twee pootjes die boven een kuil uitkomen. Het deeg, de “Yorkshire pudding” lijkt op pannenkoeken-beslag. Jackie heeft het recept uit het filmpje gevolgd, maar zelf ook nog klein gesneden sperzieboontjes en ui aan toegevoegd. Op Britse scholen krijgen kinderen dit vaak voorgeschoteld met een rijke uien jus.

Link naar Toad in the hole recept
***********************************************
Cranachan & Schots koffiegebak (Ginny)
(Cranachan)

Dit traditioneel Schots dessert werd vroeger vooral in de nazomer gegeten, als de frambozen geoogst werden, maar tegenwoordig wordt het bij elke feestelijke aangelegenheid geserveerd. De verse frambozen gemarineerd in Schotse Whisky geven een goede bite aan dit hapje. Toch vond Ginne zelf dat er een shag-achtige smaakje aan zat. Misschien doordat ze zelf niet drinkt (of rookt), maar wij proefden toch écht de Whisky.

Zo maak je Cranachan

Schots koffiegebak

Ook had Gin een prachtige koffietaart gemaakt, wederom met de Whisky als een van de ingrediënten, prachtig geglazuurd met een marmer van chocolade.

Recept Schots Koffiegebak

***********************************************

Scotch Eggs (De ballen van Lien)

Schotser dan dit kan niet! Een lekkere snack die in menig Pub of Inn wordt geserveerd.

Lien heeft kwarteleitjes gekookt en omhuld met gehakt en daarna gefrituurd. Het gehakt heeft ze aangemaakt met ketjap en mosterd. Lijkt me ook erg lekker om met een lik piccalilly te serveren.

***********************************************

Lemon Short bread (Lein)

Lemon shortbread & Spotted Dick

Short bread is van oorsprong een luxe zandkoekje dat op speciale gelegenheden werd geserveerd. Zoals de Indo’s spekkoek met Oud en Nieuw serveren, de Nederlanders oliebollen, zo wordt in Schotland met Hogmanay (Oud en Nieuw) deze lekkernij voorgezet. Het is een bros en delicaat koekje en iedere Schotse familie heeft zo zijn eigen recept. Voor het recept dat Lein volgde klik je Hier.

Cheated Spotted Dick

Haar Spotted Dick is gecheated. Lein werkt bij Pasta Casa in Santpoort Zuid en nam Panettone met een marscapone crème mee.

Qua uiterlijk lijkt het veel op de Spotted Dick. We hebben geen idee of de smaak hetzelfde zou moeten zijn. De Spotted Dick wordt gemaakt met niervet (?!) en gestoomd. Vervolgens gaat er ruim custard over heen.

***********************************************

Stirling Cats (Bonnie)

&

Scotch Salmon Blini’s

Stirling Cats

Stirling Cats, hoe komt ze er weer op?! Onze creatieve nicht Bonne, bracht deze met onze tartan gedecoreerde Tompouces mee. En niet gehinderd door enige traumatische kookervaringen zette ze een kleurige schaal vol met Scotch Salmon Blini’s op tafel. alhoewel Blini’s? Als je haar recept-foto goed bekijkt zijn het gewoon poffertjes 😂😂

Scotch Salmon Blini’s
Bonnie’s “recepten”
***********************************************
Cullen Skink (Carin)
Cullen Skink in een broodje

Dit is een, zo klaar, dikke vissoep. De oorsprong van deze soep ligt in het Noord Oost Schots kustplaatsje Cullen. Logisch dus dat de soep daar naar vernoemd is, maar de Nederlandse vertaling van Skink is Hagedis? Nou niet te lang bij stil staan maar. Overigens moet je de soep ook niet te lang laten staan want het verandert direct in een dikke snert.

Ik had geen heek voorhanden en heb dikke stukken huisgerookte verse makreel gebruikt.

Het recept is echt eenvoudig, je fruit in roomboter 1 grote gesneden ui en een in ringen gesneden dikke prei tot het glazig is, dan doe je er 750 ml visbouillon erbij (gewoon een blokje in heet water opgelost) en 400 gram in kleine stukken gesneden aardappelen. Met een laurierblaadje kook je alles zacht. Dan voeg je 250 ml melk er aan toe en brengt het weer zachtjes aan de kook. Verwijder het laurierblaadje en blender de soep kort. Ontgraat de makreel en doe het in grove stukken bij de soep. Laat het nog een minuutje of 5 doorkoken. Zout en peper naar smaak. Serveren in een uitgeholde italiaanse bol en aftoppen met een beetje verse koriander 😅

Seasalt Coated Fudge & Whipped Cream Truffel
Seasalt Fudge en Slagroomtruffels met een vleugje whisky

De Fudge die ik gemaakt heb, is wat korrelig, maar wel super snel gemaakt

• 1 blikje gecondenseerde melk, 100 gram roomboter, 150 gram lichtbruine basterdsuiker, merg van 1 vanillestokje, zeezout uit de molen.

Breng de boter op kamertemperatuur en meng alle ingrediënten (behalve het zeezout) in een ruime pan met een dikke bodem. Verwarm het al roerend (ja echt langer dan 15 minuten non stop roeren) op een laag vuurtje tot het een dikke massa is geworden. Belangrijk is dat je roert met een pannenlikker zodat je zijkanten en de bodem ook goed bereikt. Laat het even 5 minuten afkoelen en giet het in een vorm bekleed met bakpapier. Maal het zeezout eroverheen tot het bedekt is en druk het even met platte hand aan.

Snij het in ongeveer 40 blokjes.

Slagroomtruffels maken vereist wat oefening en tijd. Je zult schrikken als je denkt dat het aan het schiften is, maar wees gerust als je door mixt komt het vanzelf goed. Chocola smelten, moet je echt met keuken thermometer doen. Chocola smelt bij 45graden.

Wat je nodig hebt is: 200 ml slagroom, 100 g witte basterdsuiker, merg van 1 vanillestokje, 150 g roomboter alles op kamertemperatuur), 2 eetlepels Schotse Whisky.

Je mixt net zolang de boter, suiker, room , de Whisky en het merg van het vanillestokje todat het een dikke romige vulling wordt die je kunt vastpakken. Halverwege denk je dat het gaat schiften, maar wees gerust, gewoon doormixen het komt vanzelf goed!! . Maak met twee dessertlepels mooie quenelles en leg ze op een plat bord. Steek cocktailprikkers in het langste gedeelte en zet ze even voor een uurtje in de vriezer.

Zet alvast een diep bord met ruim cacaopoeder klaar. Na het uurtje vriezer kun je de quenelle-tjes even koel houden terwijl je au bain Marie de chocolade smelt.

Pak een quenelle bij het stokje, doop het in de chocola en wentel ze door de cacao.
Haal voor het serveren wel de prikkers eruit!! (Had ik niet gedaan hahaha)

***********************************************

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s