Nieuwjaarsdrankje voor het hele jaar ;-) Ponche Crema

Uit den ouden doosch

Beemster Blindo is Cooking

(Ponche Crema Kerst 🎄kerst 🎄kerst..)

Toen we op vakantie waren op Aruba, mocht ik zomaar wat receptjes kopiëren uit het handgeschreven kookschriftje van de moeder van Minquel. Hoe bijzonder is dat? Ik zag er allerlei mysterieuze Caribische recepten in staan. En op zoek naar het Ultieme kerstgerecht stuitte ik op de Ponche Crema. Een tropische variant van de traditioneel rond kersttijd in Amerika gedronken Eggnog. Leuk om bij het nagerecht te serveren of bij de koffie. Een beetje meer bruine rum dan in het originele recept maakt hem goed pittig. En omdat Rob overtuigd moest worden dat hier een deel van zijn heilige fles voor nodig was, liet ik hem de Ponche Crema maken. Dus als hij het kan, kan iedereen het maken🤨
Verwarm voor je begint de oven voor op 80 graden. Euh... drankje uit de oven? Nee ben je mal! Omdat je alleen de 5 dooiers gebruikt kun je van het eiwit een behoorlijke hoeveelheid schuimpjes maken. Die serveer je er lekker bij. (30 gr suiker op 1 eiwit super stijfkloppen en in toefjes 4 uur drogen in de oven).

Niet echt een geschikt combo voor Diabeten of mensen met een zwak gebit🤔 Ook is het geen door-drink-drankje, toch, ijskoud geserveerd smaakt dat ene glaasje echt wel naar meer⛄️ Nodig: *** 2021 UPDATE **** Ik merk dat het wel erg dik en zoet wordt, dus even andere hoeveelheden dan in het filmpje...; 1 blik gecondenseerde, gesuikerde melk van nestlé 397 gram
5 eierdooiers (dus scheiden van het eiwit, dit heb je niet nodig)

Sap van een kleine limoen theelepel nootmuskaat

2 eetlepels vanille aroma

250 ml Bruine Rum

2x 500 cl flessen om het in te gieten
Het rauwe ei kan geen kwaad vanwege de rum die je erbij doet!!


Doe de eierdooiers en het limoensap in een grote kom en mix met de mixer, totdat het heel licht van kleur wordt. De gecondenseerde melk er beetje bij beetje bijschenken en de vanille aroma en nootmuskaat toevoegen. Zo’n 10 minuten door blijven kloppen. En dan de rum ook weer met kleine beetjes erbij doen terwijl je nog mixt. Het zal wat gaan schuimen!!

De ponche crema een paar uur in een kom laten staan zodat het schuim wegtrekt. (Kom wel afdekken met plasticfolie of een schone theedoek) Daarna de ponche crema in een liter of twee halve liter flessen overgieten. gekoeld en afgesloten 10 dagen te houdbaar.
Voor je serveert fles nog even schudden en in glazen schenken. wat kaneelpoeder bovenop strooien of kaneelstokje erin doen voor de leuk.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s