Makkelijk recept, Indische Kroket

Recept van een makkelijke Auto-Snack.

Nee-ee geen autodróp of een snack van de automatiek, maar een Indische snack die mijn ouders steevast meenamen om tijdens de autorit te eten. We waren de straat nog niet uit of er werd al geroepen, iemand lemper? Haha. Indo’s zijn over het algemeen erg sociale mensen en hebben familie en kennissen in alle uithoeken van het land wonen. Zo ook dus mijn ouders. Bijna ieder weekend gingen we er wel op uit om iemand die op behoorlijke afstand woonde te bezoeken. De avond ervoor stond Ma dan in de keuken allerlei auto-snacks voor te bereiden. Zoals gefrituurde kipkluifjes, lemper en Indische Kroket. Gewoon hapklare snacks die je prima op kamertemperatuur zo uit het vuistje kon opeten. Terwijl ik het recept uitwerk, bedenk ik me dat het vast een snack is die door een kokkie van een oud koloniaal bedacht is. Voor de ingrediënten en kruiden hoef je de deur niet uit. Gehakt, wortels en aardappels wie heeft dat nou niet in huis?

Dus: let’s get started! 🤪

28870120_1598043033607317_7948395960570087553_n

Ingrediënten
Voor de kroket
1,5 kg iets kruimige aardappel
2 eieren
1 theelepel nootmuskaat
Behoorlijk wat witte peper
Wat zout

Paneren:
1 soepbord paneermeel
3 los geklutste eieren

Voor de vulling:
500 gr rundergehakt
2 bospeentjes heel fijn gehakt
1 middelgrote gesnipperde ui
3 teentjes gesnipperde knoflook
2 theelepels nootmuskaat
1 eetlepel zoete ketjap
1 eetlepel suiker
Zwarte peper en zout naar smaak

Kook de geschilde aardappelen, laat afkoelen en stamp tot puree met de 2 eieren. Maak op smaak met de nootmuskaat, wat zout en heel wat witte peper.

Rul de gehakt zonder olie, voeg alle overige ingrediënten toe en gaar het op middelmatig vuur, tot de ui glazig is.

Maak 16 ballen van de aardappelpuree, druk een aardappelballetje iets plat en maak een geultje in het midden waar je een ruime eetlepel vulling in schept. Vouw de eindes naar elkaar toe en maak een dikke korte kroket. Rol eerst alle kroketten door de paneer meel. Daarna stuk voor stuk door het ei en weer door het paneer meel.

Frituren in zonnebloemolie tot het mooi bruin is. Serveren met chilisaus of écht op z’n indisch met een verse Tjabé Rawit (klein superheet pepertje). Je kunt ze invriezen en voor consumptie opwarmen in de oven!

6 reacties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s