Knipoog naar Indische dingen, die nu heel gewoon lijken

Gek hè dat ik me vroeger altijd een beetje schaamde voor onze Indische gewoontes. Nu ik ouder ben en Nederland ook mee veranderd is vanwege de multiculti samenleving zijn die oude vroegere gewoontes en gebruiken bijna hip tegenwoordig.

De fles, voorloper van het bidet: Ja mijn ouders hadden vroeger flessen op het toilet staan, het liefst een oude wijnfles vanwege de lange hals. Sommige mensen verdachten hen ervan dat ze stiekeme drinkers waren. Maar die flessen waren “voor het wassen, na het plassen”. Ieder gezinslid een eigen fles.😂 Nu heb je tegenwoordig het “billenwassenkraantje” heel trendy geïntegreerd in de toiletpot.

Relaxt op de plee mèt de fles haha

Koken in de schuur, voorloper van de buitenkeuken. Vanwege de kookluchtjes werden door veel Indische mensen bepaalde gerechten in de schuur bereid. Maar of de buren daar dan heel blij van werden… Nu is een volledige buitenkeuken vrijwel standaard in je tuin.

Buitenkeuken in ons vorige huis in Zuidoostbeemster

Pasar Malam, Vroeger gingen we steevast naar de jaarlijkse Pasar Malam, zo’n Indische Markt in een sporthal of op het Malieveld in Den Haag. Er stond altijd wel een familielid of kennis met een verkoopkraampje met satè of pisang goreng. Of er speelde wel weer een bekende in een of ander bandje van de vele die bandjes die allemaal, het liefst tegelijkertijd, aan het optreden waren.. En na een lange dag van eten, zitten, eten, keerden we weer huiswaarts met eten en vooral onbruikbare rommeltjes.. De voorloper van de tegenwoordige über populaire Wereld Markten. En zeg eens eerlijk: ook jij bent huiswaarts gekeerd met niet te kanen Nougat, te droge Italiaanse worst en een of ander nutteloos artikel waarvan je dacht dat het ooit handig zou zijn.

Pisang Goreng op de Pasar Malam

En om het rijtje af te maken nog wat rare Indische dingen uit mijn jeugd die nu heel normaal lijken: : Het laten komen van de Tukan Pitjit (de masseur aan huis), het dragen van een Sarong (de Pareo die op het strand net dat vetkwabje verbergt), koken in de Wadjan die kon je vroeger alleen maar in een Indische toko kopen (nu zit de wokpan gewoon standaard in je pannenset), Jamu, kruidengeneesmiddelen (tegenwoordig zit Homeopatische geneeskunde gewoon in je basisverzekering nota bene).

Al met al, ik ben nu best een beetje trots een (bl)indo te zijn!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s