Soto Ayam (en dan niet die van Conimex)

IMG_6648 20.06.35

Soto Ayam is zo’n gerecht wat steevast op Indische verjaardagen wordt geserveerd. Hoe leuk is het dat het merk Conimex nu ook deze soep onder de aandacht brengt! Maar…. wij gaan het natuurlijk zelf maken! Misschien ook leuk voor je kerstdiner als voorafje, dan laat je de rijst gewoon achterwege en serveer je er kroepoek bij 😉

In het filmpje leg ik je stap voor stap uit hoe je het zelf met verse ingrediënten kunt maken.

Nodig:

Voor de bouillon:
4 kippenbouten
handje vol djeroek poeroet
3 sereh stengels
2 preien in ringen gesneden
3,5 liter water

Voor de boemboe:
1 grote grof gesneden ui
3 teentjes gesneden knoflook
half stuk trassi
1 stukje kurkuma (of 1 theelepeltje)
5 kemiri nootjes (optioneel)
1 eetlepel ketoembar
2 stukjes (duimgrote) verse Laos
peper en zout naar smaak

Extra toevoegingen vlak voor serveren:
gesneden spitskool
gesneden lenteui
soe-oen (rijstvermicelli)
taugé
gehakte platte peterselie
hard gekookt eitje (1 per persoon)
gebakken uitjes
schijfje citroen

Bereiding:
Trek een bouillon van de kippenbouten met de djeroek poeroet en de sereh. Haal na anderhalf uur de kip eruit en verdeel dit grove stukken. Verwijder de sereh en djeroek poeroet. Pof kort de kemiri in een droge koekenpan of wadjan op hoog vuur. Maak nu de boemboe door de trassi, koenjit en kemiri fijn te malen. Sla de laos plat. Fruit kort de ui en knoflook in wat olie aan en bak dan de boemboe en de laos mee. Voeg dan de kipstukjes toe en roer dit om zodat alles goed gemengd is. Doe de gesneden prei en de ketoembar in de bouillon en ook het kipmengsel en laat alles nog 3 kwartier á een uurtje zachtjes trekken.

Serveren:
Schep warme rijst in een kom of soepbord, doe er bovenop een beetje soe-oen, spitskool, taugé en platte peterselie. Schep de bouillon in het bord en maak af met wat lente ui, gebakken uitjes, een half hard gekookt eitje en een schijfje citroen.

2 reacties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s