Krokante Babi Pangang Buikspek met de echte (foute) saus

Krokante Babi Pangang Spek met de echte (foute) saus

Als kind van Indische ouders ben ik opgegroeid binnen een eetcultuur. Werd er niet gegeten, dan werd er wel over eten gesproken! Mijn moeder was een fantastische kokkin en maakte het liefst alles zelf. Lekker haar eigen verse kruiden in de tjobèk (vijzel) mixen zodat alle gerechten niet alleen authentiek van smaak waren, maar vooral ook erg lekker!

Natuurlijk aten we ook weleens buiten de deur of werd er ergens iets afgehaald. Maar dan moest het wel goed zijn. Drie kwartier rijden om een goede krokante babi pangang spek bij die specifieke Chinees te halen was ons dan ook niet vreemd.

Ik denk dat Ma trots zou zijn op dit HHSS (Hou Het Simpel Schat) -recept van Blindo is Cooking.

Het vlees heb ik gehaald bij de slagerij de Halte in ons dorp. Echt super dat hij het zo ambachtelijk heeft uitgebeend en schoon heeft gemaakt.

Je hebt echt niet veel nodig, om dit recept te maken, alleen maar een hoop geduld! Easy Peasy toch?

Eet smakelijk, Selamat Makan!

uitleg staat onder het filmpje!

Benodigdheden:

Grote pan met water
Huishoudfolie
Aluminiumfolie
Satéstokjes
Scherp mes
Prop keukenpapier

Ingrediënten: 

Babi Pangang en de marinade:

1,5 kilo buikspek aan één stuk
3 eetlepel 5 spices
2 eetlepels ketjap manis
6 in schijfjes gesneden tenen knoflook
Handje vol gember in schijven gesneden

Babi Pangang korst:

Half kopje azijn 
3 koffiekoppen keukenzout
2 theelepels bakpoeder

Voor de (foute) Saus:

1 eetlepel maïzena
300 ml water
6 eetlepels ketchup
1 teentje knoflook
1 eetlepel geraspte gember
1 eetlepel sambal oelek
1 flinke scheut natuurazijn
2 eetlepels (bruine) suiker

Bereiding sausje

Maak met 1 eetlepel maïzena en 1 eetlepel kokend heet water een papje. Doe alle ingrediënten, behalve het maizenapapje in een sauspan een breng het al roerend aan de kook. Als het tegen het kookpunt aan zit, voeg dan net zolang een maïzenapapje toe totdat het de juiste dikte heeft. Ik heb drie keer een maïzenapaje gemaakt en toegevoegd.

Bereiding buikspek

Kook eerst het buikspek met de stukken gember en de  peperkorrels in 20 minuten zacht. Laat het afkoelen, dep het droog en maak in de lengte scherpe insneden. Snij tot aan het zwoerd, die moet in takt blijven.

Wrijf de marinade in de inkepingen en leg de gember en knoflookplakjes er tussen,  Inpakken in plastic folie en wegzetten in de koeling. Het liefst 12 uur laten marineren, maar gezien de hoeveelheid kruiden volstaat een goede 4 uur ook,.

Haal het vlees uit de folie en verwijder de plakken gember. Leg een groot stuk aluminiumfolie op je werkblad en leg hier het vlees, met het zwoerd naar boven toe op. Vouw nu de folie zo  om het vlees zodat je een bakje krijg.

Prik nu met een bosje satéstokjes allemaal kleine gaatjes in het zwoerd. Dep met een in azijn gedrenkte prop keukenpapier het zwoerd. Meng zeker drie koffiekoppen keukenzout met 2 theelepels bakpoeder en strooi dit over de bovenkant van het vlees zodat het goed onder het zout ligt.

In een voorwarmde oven (180 graden) ga je nu het vlees verder garen. Haal na 30 minuten de bak met het buikspek uit de oven en haal voorzichtig de (hard geworden) zoutkorst eraf.

Zet de oven op grillstand en zet het buikspek met bak en al nog 15 minuten onder grill.Snij de Babi Pangang nu dwars in plakken zodat je mooie blokjes krijgt. Klaar! Easy Peasy toch?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s